Werkwijze

De Voedselbank heeft een bestuur en een aantal coördinatoren die het werk regelen. Er zijn 60 vrijwilligers die ons helpen. Niemand van ons wordt betaald, ook het bestuur niet. Klik hier om te zien wie wat precies doet in de voedselbank. Hieronder leest u hoe we voedsel inzamelen, de pakketten samenstellen en uitgeven. Ook belangrijk: hoe weet u dat het voedsel van de voedselbank van goede kwaliteit is? 

Voedsel inzamelen en uitgeven

bus-2021-550x302

De Voedselbank heeft een bestuur en een aantal coördinatoren die het werk regelen. Er zijn 60 vrijwilligers die ons helpen. Niemand van ons wordt betaald, ook het bestuur niet. Klik hier om te zien wie wat precies doet.

Voedsel inzamelen

Het voedsel voor de pakketten komt uit verschillende bronnen:

  • Iedere week rijden wij met een koelbus langs verschillende bedrijven in de regio die ons voedsel geven. Dat moet met een koelbus omdat er ook producten bij zitten die in de koelkast moeten. De bedrijven staan in Wijk bij Duurstede, Bunnik en omgeving.
  • Ook rijden we naar Regionaal Distributiecentrum van de Voedselbank in Arnhem. Daar komt voedsel binnen wat landelijk wordt ingezameld
  • Af en toe kopen we - met toestemming van onze financiële sponsors - voedsel in als aanvulling op de leveranties hierboven. Meestal betreft dat vers citrusfruit maar soms ook producten die we nooit aangeleverd krijgen en wel in de schijf van vijf staan. 
  • De koelbus brengt al het voedsel naar onze eigen opslagruimte in Langbroek. Daar staan koelkasten en vrieskisten om het voedsel goed te houden totdat we het uitgeven.

Voedselpakketten maken

In Langbroek stelt een ervaren en creatief team vrijwilligers de pakketten samen. Hoeveel volwassenen? Hoeveel kinderen? Moeten we rekening houden met een dieet? Of is er iemand die geen vlees eet? Het is elke keer weer een puzzel. Niet in de laatste plaats omdat we vaak niet weten wat we aangeleverd krijgen. 

Het samenstellen van de pakketten gebeurt gedurende de hele week. Feitelijk al vanaf de uitgiftedatum op de vrijdag ervoor. Vandaar dat een pakket op vrijdagmorgen al zo goed als klaar is voor transport. 

Voedselpakketten uitgeven

Het mooiste maar ook drukste moment van de week. Op vrijdag worden diepvries en gekoelde levensmiddelen op het allerlaatst toegevoegd in grote zwarte geïsoleerde koelboxen. Daarna worden de voedselkratten getransporteerd naar Wijk bij Duurstede en Odijk voor de uitgifte

Ondersteunende processen

Al het bovenstaande zou niet mogelijk zijn zonder de hulp van vrijwilligers die andere zaken in goede banen leiden: 

  • de chauffeurs die alles van A naar B rijden
  • onze klantenadministratie die alles precies bijhoudt
  • de planners en roosteraars voor de vrijwilligers
  • het bestuur voor de externe contacten en de financiën

En natuurlijk de vele "helpende handjes" die incidenteel meewerken bij acties zoals inzamelingen bij de winkels. 

Kwaliteit en Toezicht

certificaat-2021-550

Wij werken volgens de landelijke maatstaven van Voedselbanken Nederland. Ook moeten we ons houden aan de regels van de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA). Daardoor is het voedsel dat we weggeven altijd goed en nooit bedorven. Download ons meeste recente certificaat

Te Gebruiken Tot (TGT)

Er zijn producten die na de TGT niet meer te gebruiken zijn. Bijvoorbeeld vers vlees en verse vis. Op deze producten staat bijna altijd een TGT datum (Te Gebruiken Tot). 

Tenminste Houdbaar Tot (THT)

Soms zit er in een pakket voedsel waarvan de THT datu is verstreken. Toch is dat voedsel vaak nog prima te eten. En je wordt er zeker niet ziek van! Hoe zit dat precies? 

THT betekent Tenminste Houdbaar Tot. Het voedsel is dus tenminste tot die datum goed. Maar vaak nog veel langer. Eigenlijk is de THT een soort garantie. Het voedsel is dan 100% in orde zoals de fabrikant bedoelt. De smaak, de kleur, de geur. Lekker knapperig of juist smeuïg. Een paar voorbeelden: 

  • Blikgroente
    Neem een blik boontjes met THT 20 juni 2012. Bederven die boontjes op 20 juni 2012 om precies 12 uur ’s nachts? Welnee, die zijn nog prima te eten! Vaak een jaar later nog!
  • Koekjes
    Hetzelfde geldt voor koekjes.  Ook die bederven echt niet van de ene dag op de andere. Misschien zijn ze alleen iets minder knapperig na een paar weken.

Dus ik kan het echt nog eten?

Ja, al het voedsel dat in het pakket zit, is nog goed. U wordt er niet ziek van. De Voedselbank controleert dat. En we hebben het uit laten zoeken door mensen die alles weten van voedsel: de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (VWA).

De Voedsel- en Warenautoriteit  (VWA)

Deze organisatie controleert de voedselkwaliteit in Nederland. Zij hebben voor de voedselbank alles op een rijtje gezet. En gezegd waar wij op moeten letten. Hieronder staat het in het kort.

Gezond verstand

De meeste producten zijn nog (lang) na de THT te gebruiken. Twee voorwaarden:

  • De verpakking is in orde (niet kapot)
  • Het voedsel ziet er goed uit, voelt en ruikt zoals je zou verwachten.

Vroeger bestond de THT niet. Toen gebruikte men zijn gezonde verstand: ziet het product er nog goed uit? Ruikt en smaakt het nog goed?  

Heeft u vragen of opmerkingen? Geef ze door op het uitgiftepunt.

VWA richtlijnen houdbaarheid

Download hier de volledige VWA richtlijnen in het Nederlands.

Download hier de volledige VWA richtlijnen in het Turks.

 Product  Nadere omschrijving  Bederfkenmerken  Richtlijn houdbaarheid
 Zeer lang houdbaar
 Zout   mits droog bewaard, geen bederf. Na zeer lange tijd mogelijk muf       tot 1 jaar (en mogelijk langer) na THT, mits product de kenmerkende eigenschappen nog heeft geen en gebreken aan product of verpakking waarneembaar zijn.
 Suiker  

 Mie, macaroni, spaghetti

 droge pastaproducten

 Koffie, thee  
 Rijst  
 Instant poeder, vetarm  koffie, kruidenmix, pudding
 UHT verpakte- en flessen frisdrank, vruchtensap    smaak kan achteruit gaan
 Volconserven blik/glas  groenten, fruit, soep, vlees, vis, koffiemelk, jam  roestvorming blik/doppen.
gasvorming (bol staan)
 Siroop, stroop  
 Snoep, hard  lollies, zuurtjes  
 Lang houdbaar
 Meel    muf, mijt tot 2 maanden (en mogelijk langer) na THT, mits product de kenmerkende eigenschappen nog heeft en geen gebreken aan product of verpakking waarneembaar zijn.
 Droge koekjes  
 Muesli, ontbijtgranen, cornflakes  
 Broodbeleg (pindakaas, hagelslag, pasta's)    rans worden van het vet
 Chips, zoutjes, pinda's  
 Olie, frituurvet  
 instant poeder, vet  soep, melkpoeder
 Snoep, zacht  met vulling, chocolade, drop
 Fritessaus, mayonaise, ketchup  
 UHT verpakte houdbare melk, vla    omgevingsgeur kan door de verpakking treden
 Beperkt houdbaar
 Brood, roggebrood, afbakbrood    muf, schimmel, rans worden van vet THT-datum aanhouden, uitzonderingen mogelijk, maar dan goed beoordelen! Dagvers brood kan worden ingevroren, liefst binnen 2-3 weken consumeren.
 Kaas  
 Cake, koek met vulling, zachte koek, ontbijtkoek  
 Margarine, boter    rans worden van vet
 Halfconserven (haring, mosselen)  koeling vereist  gisting
 Diepvriesproducten    uitdroging, rans worden van vet
 Kort houdbaar
Vers vlees, kip, vis, vleeswaren  Deze producten hebben vaak "te gebruiken tot datum" (TGT) en vrijwel altijd is koeling onder 7oC vereist. In een aantal gevallen is zelfs koeling vereist van onder de 4oC  bacteriegroei (eventueel schimmel en bederf) NOOIT na THT datum uitleveren. Consument moet product uiterlijk op TGT nog kunnen gebruiken. Belangrijk is gesloten koelketen (opslag, vervoer, distributie); als dat niet gewaarborgd is, deze producten NIET uitleveren!
Gebak
Gekoelde maaltijden, salades
Dagverse zuivel, zachte kaassoorten, eieren
Versgeperst vruchtensap
Gesneden groenten
Aardappelen, groente en fruit (vers)    AGF visueel beoordelen, mag geen bederf vertonen (rot, schimmel)
Sluiten